Piaţa vinului din UE în 2019

În 2023, producția mondială de vin este estimată a fi cea mai mică din ultimii 60 de ani.

Acest lucru se datorează combinației dintre recolta extrem de scăzută atât în emisfera sudică, cât și în unele țări importante din viticultura Uniunii Europene. S e preconizează un volum redus de producție în Uniunea Europeană. Italia și Spania înregistrează o scădere semnificativă față de anul 2022, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile care au dus la apariția suprainfecțiilor cu mana viței-de-vie și a secetei.

Franța devine cel mai mare producător mondial în 2023, cu un volum ușor peste media sa pe cinci ani.

Primele previziuni privind recolta în SUA indică faptul că volumul producției va fi nu numai mai mare decât în 2022, ci și peste media observată în ultimii ani.

În emisfera sudică, se așteaptă ca volumele de producție de vin să se situeze remarcabil sub cifrele din 2022. Australia, Argentina, Chile, Africa de Sud și Brazilia au fost toate puternic afectate de condițiile meteorologice nefavorabile.

Excepție face Noua Zeelandă, singura țară cu un nivel de producție pentru 2023 peste media sa din ultimii cinci ani.

Pe baza informațiilor culese de la 29 de țări, care în 2022 au reprezentat 94% din producția mondială în 2022, pentru 2023, cu excepția sucurilor și musturilor, producția de vin a Lumii vitivinicole este estimată între 241,7 mil hlși 246,6 mil hl, cu o estimare medie de 244,1mil hl.

Aceasta reprezintă o scădere de 7 %, în comparație cu volumul deja sub media multianuală, înregistrat în 2022.

În Uniunea Europeană (UE), volumul producției de vinuri (excluzând sucurile și musturile) în 2023 este estimat a fi de 150 mil hl, ceea ce reprezintă o scădere de la un an la altul de 11,2 mil hl.

În termeni relativi, acest volum estimat este cu 7 % mai mic decât în 2022 și cu 8 % mai mic decât cel înregistrat în medie, în ultimii cinci ani.

În general, producția de vin din UE în 2023 reprezintă 61% din totalul mondial, o cifră în concordanță cu media ultimilor zece ani.

În cazul în care această estimare se confirmă în lunile următoare, aceasta va fi al treilea cel mai scăzut nivel de producție înregistrat de la începutul secolului, după 2017 (141 mil hl) și 2012 (148 mil hl).

Estimări preliminare pentru producția de vin în țările UE în 2023 arată un scenariu destul de eterogen, cu condiții climatice diferite, înregistrate în principalele regiuni viticole pe tot parcursul sezonului de vegetație, mai ales în fenofazele de creștere activă.

În unele țări, o primăvară ploioasă a dus la o presiune fungică accentuată, în timp ce furtunile și grindina au provocat inundații, pagube și pierderi în plantațiile viticole.

Dimpotrivă, în alte regiuni, concentrate în special în sudul UE, au fost înregistrate secete severe, care au provocat stres hidric pentru vița-de-vie.

Doar câteva țări au avut parte de condiții climatice bune, ceea ce a dus la volume de recoltă medii sau peste medie.

Pro Economia