Economia romaneasca a evoluat mult in bine in ultimele 3 decenii.

La acest fapt au contribuit intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, stabilitatea oferita de apartenenta la NATO, precum si integrarea economiei romanesti in economia europeana, si nu numai.

Insa, integrarea economiei romanesti in circuitul economic european si mondial s-a realizat si datorita patrunderii capitalului strain in structura actionariatului companiilor romanesti.

Ori, datele statistice oficiale publicate de INS sunt elocvente, din toate punctele de vedere.

Astfel, Germania, Franţa ṣi Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul ṭărilor carecontrolează subgrupuri de întreprinderi din România.

In 2022, au fost identificate 96.705 grupuri de întreprinderi, din care 6.036 degrupuri de întreprinderi rezidente şi 90.669 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (606 controlate din interior, respectiv 90.063 controlate din străinătate).

Totodata in 2922, din totalul grupurilor de întreprinderi identificate pe plan național peste 6% erau rezidente (6.036 grupuri), iar din totalul grupurilor de întreprinderi multinaṭionale controlate din străinătate ṣiidentificate în România, 14.553 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 75.510 suntgrupuri controlate de persoane fizice străine.

32% din totalul grupurilor de intreprinteri activeaza in domeniul comertului atat cu amanuntul cat si cu ridicata, 12% in domeniul constructiilor.

In 2022, 29,2% din numărul total de salariati din întreprinderile active și-au desfășurat activitatea în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaṭionale controlate din străinătate.

Un procent de 21,7% din numărul total de salariați activau în grupurile de întreprinderi multinaționale controlate din primele 10 țări.

Raportat la ponderea numărului de salariaţi, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Franţa ṣi Statele Unite ale Americii.

Image by ijeab on Freepik

Pro Economia