transporturi, inmatriculari

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 2,5% în trimestrul IV 2020 faţă de trimestrul IV 2019, comunică Institutul Național de Statistică.

În aceeaṣi perioadă, înmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor au crescut cu 11,1% comparativ cu trimestrul IV din anul anterior.

În trimestrul IV 2020, ponderea înmatriculărilor noi de autoturisme importate second hand în total înmatriculări noi de autoturisme a fost de 71,7%.

Faţă de trimestrul III 2020, în trimestrul IV 2020, înmatriculările noi de vehicule rutiere au înregistrat creṣtere cu 13,4% la vehiculele pentru transportul pasagerilor și cu 4,8% la vehiculele pentru transportul mărfurilor.

Vehiculele rutiere clasificate în conformitate cu Normele europene de poluare, înmatriculate în circulație, cuprindeau la sfârșitul trimestrului IV 2020, în proporție de 55,0%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 și în proporție de 12,7%, vehicule cu norma de poluare Non-Euro.

Pentru categoria autoturisme, cea mai însemnată pondere a fost deținută de vehicule conforme cu norma europeană Euro 4, respectiv 35,3%; pentru categoria autobuze ṣi microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 25,8% au fost clasificate în norma Euro 3, iar pentru categoria mopede ṣi motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 31,6% au fost clasificate Non-Euro.

Vehiculele conforme cu norma europeană Euro 3 au predominat pentru categoria autocamioane în proporṭie de 30,9%, cele conforme cu norma Euro 5 au fost preponderente pentru categoria autotractoare în proporṭie de 33,0%, în timp ce pentru categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 27,4% au fost clasificate în norma Non-Euro.

Pro Economia