autostrada

Fondatorul SpaceX, Elon Musk, nu este impresionat de abordarea legală a rivalului său Jeff Bezos cu privire la o lovitură lunară.

SpaceX și Blue Origin ale lui Bezos sunt blocate luni de zile de un contract râvnit de la NASA pentru a dezvolta landerul pentru a plasa astronauți pe Lună pentru prima dată din 1972. În aprilie, NASA a decis să finanțeze doar lucrările SpaceX asupra unui astfel de sistem, supranumit Human Landing System (HLS). Blue Origin a contestat această decizie; atunci când o obiecție inițială a eșuat, compania a dat în judecată. Cazul este acum în curs de evaluare până la sfârșitul lunii octombrie, NASA și SpaceX neputând lucra la proiect până când nu va fi decis.

Noul Shepard este în prezent singurul vehicul operațional al Blue Origin, deși compania lucrează și la un sistem de lansare orbitală și la un mic lander lunar pentru sarcini utile științei și tehnologiei, pe lângă vehiculul de aterizare a astronauților, luptă atât de mult pentru a-i interesa NASA.

Spre deosebire, SpaceX zboară acum zboruri umane regulate spre orbită pe racheta Falcon 9 și capsula Crew Dragon.

Între timp, compania testează prototipurile sistemului de lansare grea Starship, pe care le-a propus adaptarea pentru nevoile NASA de aterizare pe lună.

Disputa reprezintă încă o posibilă întârziere în programul Artemis al NASA, care este conceput pentru a ateriza oamenii pe Lună, teoretic la sfârșitul anului 2024.

Dar Congresul a alocat mult mai puțini bani HLS decât ceruse NASA, determinând alegerea doar a SpaceX.

Dar și alte componente ale misiunii se confruntă, de asemenea, cu provocări: racheta NASA de lansare a spațiului cu spațiu greu încă nu a zburat, iar rapoartele indică faptul că noul pasaj lunar care se potrivește nevoilor NASA pentru misiune nu va fi gata la timp.

Pro Economia