accident

Drumurile UE sunt printre cele mai sigure din lume și au devenit, în general, mai sigure de-a lungul timpului.

Acestea fiind spuse, siguranța rutieră rămâne o problemă societală majoră. In 2019, s-au înregistrat, în medie, 52 de decese rutiere la un milion de locuitori în întreaga UE.

La nivel regional, cele mai ridicate rate de incidență au fost înregistrate în provincia Luxemburg în Belgia (171 de decese rutiere la un milion de locuitori), Região Autónoma da Madeira (165) și Alentejo (156) în Portugalia. Pe de altă parte, cele mai scăzute rate de incidență au fost înregistrate în Viena în Austria (6), Stockholm în Suedia (9) și Berlin în Germania (11).

Pentru a aborda problema siguranței rutiere, UE a adoptat Viziunea zero, care vizează reducerea numărului de decese pe șoselele UE la aproape zero până în 2050. Strategia a stabilit obiectivul inițial de reducere la jumătate a numărului de decese și vătămări grave până în 2030.

Între 2009 și 2019, rata de incidență a deceselor rutiere în UE a scăzut cu aproape o treime (-32 %).

Această evoluție descendentă a fost repetată în peste 9 din 10 regiuni pentru care sunt disponibile date. Cele mai rapide scăderi au fost înregistrate în Ciudad de Melilla în Spania (-100%), în timp ce două regiuni din Grecia (Sterea Ellada și Anatoliki Makedonia, Thraki), Viena în Austria, Västsverige în Suedia și Luxemburg au înregistrat, de asemenea, scăderi de peste 60%.

În schimb, în întreaga UE au existat 19 regiuni în care rata de incidență a deceselor rutiere a crescut în cursul perioadei examinate, conform unui comunicat al Eurostat.

Pro Economia