Resursele de energie

Bursa Româna de Mărfuri (BRM), prima instituţie de profil bursier constituită şi funcţionând continuu în Romania după 1989, anunţă lansarea platformei sale pentru selectarea furnizorilor de energie electrică de către utilizatorii finali casnici şi non-casnici.

Menită să asigure concentrarea cererii şi simplificarea accesului în piaţă, noua platforma oferă avantajele consacrate ale mecanismelor bursiere: transparenţă, reguli stricte de tranzacţionare aplicate egal tuturor participanţilor, acces rapid, simplu şi prietenos, eficientă, cea mai bună execuţie.

Prin participarea activă cu cele mai bune oferte a celor mai importanţi furnizori, precum şi prin agregarea semnificativă a ordinelor de cumpărare se realizează cadrul optim de echilibrare a cererii cu oferta, condiţia necesară pentru determinarea preţurilor corecte şi avantajoase pentru consumatori.

Tranzacţiile vor avea loc săptămânal, electronic, în zilele de luni, consumatorii casnici bucurându-se de participare gratuită.

Ei vor putea opta anterior licitaţiilor pentru caracteristicile contractuale predefinite şi vor semna noile contracte la sfârşitul sesiunilor de descoperire a preţurilor, doar în măsură în care rezultatele acestora le vor considera favorabile.

Informaţii suplimentare cu privire la procedurile bursiere puse la dispoziţie şi la opţiunile contractuale de furnizare de energie electrică pot fi obţinute de pe pagina de Internet a BRM, din pliantele de prezentare, din ghidul dedicat de tranzacţionare sau telefonic, de la personalul specializat al instituţiei.

Concepută că un instrument de suport, dar şi de educaţie bursieră a publicului larg, noua platformă de tranzacţionare va reprezenta, în intenţia iniţiatorilor săi, atât un pas important în dezvoltarea pieţei de retail de energie electrică din România, cât şi o contribuţie la rezolvarea unei probleme sociale şi economice care preocupă pături largi ale populaţiei ţării, într-un moment cu îngrijorări specifice produse de diversele crize pe care societatea noastră obiectiv le traversează.

Pro Economia