industrie

Ne place sau nu ne place in aceasta perioada dificila cauzata de razboiul din Ucraina, trebuie sa vorbim si despre industria de aparare.

Si cum ea este aproape in totalitate cu capital privat, un rol important in dezvoltarea ei o are si Ministerul Economiei. La propunerea Ministerului Economiei, Guvernul a aprobat în ședința din 26 ianuarie 2023 hotărârea privind aprobarea numărului mediu maxim de personal pe anul 2023 pentru operatorii economici din industria naţională de apărare, care desfășoară activități conform prevederilor art. 24 din Legea nr. 232/2016 privind industria națională de apărare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Sectorul industriei naționale de apărare reprezintă un domeniu economic strategic, menit să susțină efortul de apărare al țării

prin furnizarea de produse şi servicii pentru Forţele Sistemului Naţional de Apărare (denumită în continuare FSNA), astfel încât România să-şi onoreze obligaţiile asumate în calitate de stat membru NATO şi al UE.

Prin actul normativ se asigură protecţia personalului şi implicit a operatorilor economici, în perioadele neacoperite cu comenzi sau contracte a operatorilor economici cu capital majoritar și/sau integral de stat din industria naţională de apărare.

Astfel, pentru anul 2023, în bugetul Ministerului Economiei au fost prevăzute fonduri în cuantum de 100.000 mii lei pentru finanţarea numărului mediu maxim de personal de 1.600 salariaţi.

Această sumă este necesară pentru plata drepturilor salariale și a contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajator.

De aceste sume beneficiază 1.300 salariaţi din cadrul Compania Națională ROMARM SA și filialele sale, 150 salariaţi din cadrul Societatea ROMAERO SA, 60 de salariaţi de la Societatea AVIOANE CRAIOVA S.A., 75 angajați de la Societatea IOR S.A., 8 salariaţi Societatea ȘANTIERUL NAVAL MANGALIA S.A. și 7 angajați de la Societatea UZINA MECANICĂ ORĂȘTIE S.A..

Pro Economia