Debut la Bursa de Valori București

Chimcomplex Borzesti, companie prezenta pe piata de capital romaneasca din noiembrie 1996, a debutat pe 17 ianuarie 2022 pe Piata Reglementata a Bursei sub simbolul bursier CRC, ca urmare a transferului de pe piata AeRO.

La momentul transferului, Chimcomplex Borzesti era cea mai mare companie listata pe piata AeRO, cu o capitalizare bursiera de aproape 8 miliarde lei (1,6 miliarde euro).

Chimcomplex este principalul producator si furnizor de substante chimice vitale din regiune, fiind o companie strategica pentru economia romaneasca, infiintata in 1954 la Borzesti, Onesti. Chimcomplex administreaza in prezent cel mai mare combinat de produse chimice, cu doua platforme industriale la Onesti si Ramnicu Valcea.

„Ne onoreaza prezenta la Bursa a unui emitent de talia Chimcomplex Borzesti, care de astazi isi continua drumul pe piata de capital in calitate de companie listata pe segmentul principal.

Chimcomplex este un exemplu de transformare si adaptare la economia de piata si ne uitam cu interes la perspectivele de viitor ale companiei. Prezenta pe Piata Reglementata deschide noi orizonturi, iar cresterea free-float-ului poate determina un interes mai ridicat al investitorilor locali si internationali si, totodata, poate permite includerea actiunilor Chimcomplex in indicii FTSE Russell, ceea ce va duce la consolidarea statutului de piata emergenta al Bursei. Le urez mult succes in continuare si sper ca si alti emitenti sa fie inspirati de modelul Chimcomplex, atat in ceea ce priveste evolutia companiei, cat si in privinta parcursului pe piata de capital”, a declarat Adrian Tanase, Director General Bursa de Valori Bucuresti.

„Chimcomplex este o companie nationala, cu actionariat majoritar romanesc si cu un obiectiv clar de a atrage multi alti investitori romani. O companie bine pozitionata pentru a oferi valoare strategica potentialilor sai actionari, deoarece valorifica tendintele pietei si va pune Romania pe harta verde a lumii datorita proiectelor pe care le are in vedere. Compania are un potential de crestere exponential intrucat avem patru asi in maneca: dam valoare resurselor naturale, avem know-how, avem piata si acum avem si bani”, a declarat Stefan Vuza, Presedinte Chimcomplex Borzesti.

Actiunile companiei au inchis ultima sedinta pe piata AeRO sub simbolul CHOB, 12 ianuarie, la pretul de 26,2 lei per actiune. In prima zi pe Piata Reglementata, actiunile companiei disponibile sub noul simbol bursier CRC, au deschis sedinta de tranzactionare cu pretul de inchidere al simbolului CHOB din 12 ianuarie.

„Tranzactionarea pe Piata Reglementata si sunatul clopotelului Bursei sunt repere pentru Chimcomplex.

Cu toate acestea, ramanem concentrati pe sarcinile de zi cu zi. In ultimele sase luni, am livrat produse esentiale pentru 54 tari de pe 5 continente, pentru aproximativ 600 de clienti. Investitiile de peste 245 milioane de euro derulate de Chimcomplex in ultimii ani au creat premisele unei dezvoltari eficiente si sustenabile. In prezent sunt in faza de executie finala proiecte de peste 55 milioane de euro si sunt in pregatire si start executie proiecte de peste 125 milioane de euro. Astazi alocam cateva ore pentru a sarbatori, dar apoi ne intoarcem la chimie, inginerie, proiectare si livrare pentru portofoliul nostru de clienti in crestere. Felicit echipa noastra pentru aceasta etapa notabila si multumesc tuturor pentru dedicare si implicare. Impreuna, fabricam produse pe care nimeni altcineva aproape ca nu le mai face, cel putin in regiune, pentru unele dintre cele mai avansate companii si industrii din lume si sa stiti ca doar am zgariat suprafata potentialului nostru. Am ajuns aici pentru ca avem incredere in ceea ce facem si stim sa o facem bine”, spune Victor Avram, CEO Chimcomplex Borzesti.

Chimcomplex Borzesti este a doua companie care trece de pe piata AeRO pe Piata Reglementata, categoria Standard, dupa Bittnet Systems in iunie 2020.

Transferul actiunilor Chimcomplex Borzesti pe Piata Reglementata a fost realizat cu sprijinul Estinvest, se arata in comunicatul publicat de Bursa de Valori Bucuresti.

„Cu o istorie de 25 de ani la Bursa de Valori Bucuresti si evoluand continuu intr-un business plin de provocari, Chimcomplex face acum un upgrade firesc promovand pe Piata Principala si suntem onorati sa fim alaturi in acest demers al unei societati-reper atat pentru industria chimica a Romaniei, cat si pentru piata de capital autohtona. Suntem convinsi ca prin pasul facut Chimcomplex va fi atat pe radarul investitorilor de calibru, cat si al celor de retail si speram ca rezultatele vor fi de natura sa confirme increderea oferita, aducand un plus de valoare stakeholderilor”, a declarat Lucian Isac, Director General Estinvest.

In 2020 Chimcomplex a inregistrat o cifra de afaceri de 1,2 miliarde de lei, iar in primele 9 luni ale anului 2021 a raportat o cifra de afaceri de 1,7 miliarde de lei.

Chimcomplex Borzesti este detinuta de CRC Alchemy Holding cu 85% din actiuni si de Statul Roman, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, cu 8,9%. Restul capitalului social, de aproximativ 5%, este detinut de persoane juridice si fizice.

Pro Economia