Turismul și piața forței de muncă

Sectorul turistic al UE a fost puternic afectat de pandemie în ultimii doi ani, dar sectorul este în mod tradițional un actor important pe piața forței de muncă, oferind oportunități unei forțe de muncă diverse.

În 2020, sectorul turismului (format din cazare, transport aerian, operatori de turism și agenții de turism) a angajat mai multe femei decât barbati (58 % femei).

Pe de altă parte, au existat mai puține femei decât barbati angajați în toate activitățile economice (46 %).

Sectorul turismului a angajat, de asemenea, o pondere mai mare a lucrătorilor cu studii mai scăzute (18 % față de 17 % dintre lucrătorii angajați în toate activitățile economice), a lucrătorilor străini (13 % față de 8 %) și a lucrătorilor tineri (9 % față de 7 %), se arata de catre Eurostat.

Anul anterior pandemiei a înregistrat ponderi relative și mai mari ale ultimelor două grupuri (15% și 11%, față de 8% și, respectiv, 8% dintre lucrătorii angajați în toate activitățile economice în 2019).

Scăderea ponderilor din 2019 până în 2020 s-a datorat, cel mai probabil, limitărilor în ceea ce privește deplasările transfrontaliere pentru potențialii noi lucrători străini și unei tranziții mai dificile de la școală la piața forței de muncă, în timp ce activitatea turistică a fost în mare parte suspendată.

Piața forței de muncă din turism se caracterizează prin ponderi relativ ridicate ale locurilor de muncă cu fracțiune de normă (23 % față de 19 % dintre lucrătorii angajați în toate activitățile economice), contracte temporare (18 % față de 14 %) și o vechime medie mai scurtă (29 % dintre lucrători își desfășoară activitatea mai puțin de 2 ani, comparativ cu 23 %).

Pro Economia