Primele 7 luni ale anului s-au remarcat prin episoade de volatilitate accentuată, în special la finalul primului trimestru, pentru ca apoi piaţa să îşi recâştige echilibrul. Analiştii financiari consideră că lunile de vară sunt mai calme din punct de vedere al volatilităţii. Din acest punct de vedere, luna iulie a fost una destul de liniştită.

În perioada 1 ianuarie 2020 – 31 iulie 2020, tranzacţiile realizate cu toate tipurile de instrumente financiare tranzacţionate la BVB au totalizat 6,67 miliarde lei, echivalentul a 1,38 miliarde euro, ceea ce înseamnă o creştere de 5% comparativ cu 1 ianuarie 2019 – 31 iulie 2019. Segmentul acţiunilor a dominat tranzacţiile din piaţă, cu un total de 6,19 miliarde de lei, sau 1,28 miliarde euro, în creştere 0,35% faţă de primele 7 luni ale anului 2019.

Valoarea medie zilnică de tranzacţionare a fost aproape de nivelul de 9 milioane de euro în perioada ianuarie-iulie 2020, un plus de 0,35% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pieţele de capital din Uniunea Europeană se află, în majoritatea lor, sub nivelul maximelor atinse la începutul anului. Piaţa românească se află în aceeaşi situaţie, iar acum a intrat într-o zonă de consolidare.

„Noile oferte de stimuli fiscali, alături de perspectiva îmbunătăţirii stării de sănătate publică la nivel internaţional, pot influenţa semnificativ evoluţia pieţelor de capital. În ceea ce priveşte lucrurile pe care le putem influenţa noi la nivel local în piaţa de capital, primim semnale de la nivelul comunităţii investiţionale că tot mai mulţi români sunt mai aproape de bursă şi devin investitori. Deschiderea de conturi online, pentru care am şi premiat la ceremonia din iulie brokerii care au acest sistem implementat, este o facilitate de care publicul român avea nevoie cu atât mai mult în acest context. Digitalizarea este pilonul strategic de dezvoltare a bursei şi a fost extrem de bine scos în evidenţă de actuala situaţie: online devine „noul normal” şi în piaţa de capital,” a declarat Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

„Investitorii de pe plan local aşteaptă finalul sezonului de raportări financiare pentru a putea avea o imagine mai clară asupra evoluţiei companiilor listate, iar datele aferente trimestrului al doilea sunt relevante pentru o mai bună perspectivă privind impactul pandemiei asupra businessurilor. Este important să avem încredere în companiile româneşti şi în capacitatea lor de a gestiona riscurile şi de a identifica oportunităţile în contextul actual,” a afirmat Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti.

În luna iulie 2020 au fost tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti acţiuni în valoare totală de 610,23 milioane lei, echivalentul a 126,12 milioane Euro.

Primele 5 acţiuni listate, în funcţie de valoarea de tranzacţionare în luna iulie 2020, au fost Banca Transilvania (151,55 milioane lei sau 31,32 milioane Eur, cu o pondere de 24,84% în total valoare tranzacţionată), Fondul Proprietatea (93,69 milioane lei sau 19,36 milioane Eur, cu o pondere de 15,35% în total valoare tranzacţionată), BRD-Groupe Societe Generale SA (58,33 milioane lei sau 12,05 milioane Eur, cu o pondere de 9,56% în total valoare tranzacţionată), SNGN Romgaz SA (46,19 milioane lei sau 9,55 milioane Eur, cu o pondere de 7,57% în total valoare tranzacţionată) şi OMV Petrom SA (36,36 milioane lei sau 7,51 milioane Eur, cu o pondere de 5,96% în total valoare tranzacţionată).

În luna iulie 2020 primele 5 acţiuni listate cu cea mai mare creştere au fost Teraplast SA (cu o variaţie la sfârşit de perioadă de 38,43%), Prodplast SA (cu o variaţie la sfârşit de perioadă de 31,79%),

Transilvania Construcţii SA (cu o variaţie la sfârşit de perioadă de 18,40%), Sinteza SA (cu o variaţie la sfârşit de perioadă de 15,04%), şi Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră SA (cu o variaţie la sfârşit de perioadă de 12,25%).

Pro Economia