“Am promis romanilor ca vom incerca sa venim periodic cu instrumente sigure de economisire pentru populatie, instrumente guvernamentale lichide.

Cred ca aceste momente de criza in sanatate si economie sunt un prilej pentru a arata coeziunea si o sansa pentru populatie de a face investitii sigure si cu randamente bune, care nu vor fi erodate in anii urmatori. Succesul din vara a fost o prima dovada ca am procedat corect”, a declarat ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.

”Suntem incantati ca Ministerul Finantelor Publice a revenit pe piata de capital cu noi emisiuni de titluri de stat, dupa succesul inregistrat la precedenta oferta, din luna august, cand Ministerul a atras in total peste 2 miliarde de lei. Prin aceasta revenire, Ministerul Finantelor Publice intareste angajamentul institutiei de a fi un partener de incredere al BVB si un prieten pentru dezvoltarea bursei din Romania. Totodata, noua oferta dovedeste si ca piata de capital este un mecanism fiabil pentru atragerea de finantare de catre Stat si de catre companii. Trebuie sa ne amintim ca doar in ultimii aproape doi ani am asistat la listarea a aproape 30 de emisiuni de obligatiuni si la listarea a 3 companii, iar rundele de finantare derulate la BVB au depasit valoarea de 1,5 miliarde de euro, ceea ce dovedeste ca bani sunt in piata si pot fi accesati”, a declarat Radu Hanga, presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.

”Inca de la precedenta oferta, din luna august, s-a putut observa un interes ridicat al romanilor pentru aceste titluri de stat pentru populatie, fapt care a condus si la o crestere a numarului de investitori la BVB. Aceasta dovedeste ca romanii incep sa fie mai interesati de banii lor si cum ii pot investi.

Nu trebuie sa uitam ca aproximativ 7 milioane de romani sunt investitori indirecti la Bursa de Valori Bucuresti, prin intermediul fondurilor de pensii administrate privat. In acelasi timp, depozitele populatiei in banci continua sa creasca.

Vorbim despre aproape 244 miliarde lei bani care sunt depusi in depozite, la dobanzi neatractive pentru investirea economiilor. Cu cat romanii vor intelege acestea trebuie sa fie plasate in valori mobiliare, cu atat mai repede vom atinge reprezentativitatea dorita a pietei de capital in cadrul economiei din Romania”, a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

Cele trei noi emisiuni de titluri de stat sunt adresate exclusiv investitorilor persoane fizice, iar valoarea minima a unei subscrieri la emisiunile in lei este de 5.000 de lei, in timp ce pentru emisiunea in euro valoarea minima care poate fi subscrisa este de 1.000 de euro. Conform legislatiei in vigoare, dobanzile si castigurile de capital realizate din detinerea si tranzactionarea titlurilor de stat emise de Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice sunt venituri netaxabile.

Titlurile de stat vor fi oferite in Romania exclusiv persoanelor fizice rezidente si nerezidente, cu exceptia persoanelor care nu au implinit varsta de 18 ani pana la data inchiderii ofertei inclusiv.

Sindicatul de intermediere al ofertei este format din: BTCP (Lead Manager) & Banca Transilvania, BCR, BRD. De asemenea, subscrierile se pot efectua in cadrul ofertei si prin intermediul Participantilor Eligibili, care reprezinta orice intermediar autorizat de ASF (altul decat BTCP, BCR si BRD), care este societate de investitii financiare sau institutie de credit acceptata ca participant la sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti si care a semnat angajamentul privind respectarea conditiilor de derulare a ofertei si a prevederilor prospectului de emisiune si a transmis angajamentul catre Lead Manager.

Alocarea titlurilor de stat subscrise in cadrul ofertei se va efectua la data alocarii (27 noiembrie 2020), iar numarul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de catre emitent cu consultarea sindicatului de intermediere. Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindicatului de intermediere/ Participantii Eligibili vor fi inregistrate in sistemul de tranzactionare al BVB dedicat ofertelor publice (titluri de stat). Alocarea titlurilor de stat efectuata de sindicatul de intermediere impreuna cu emitentul este obligatorie si este angajanta pentru investitori.

Data tranzactiei este data de inregistrare a tranzactiilor aferente ofertei in sistemul BVB, respectiv 4 decembrie 2020, iar prima zi de tranzactionare este preconizata sa fie 7 decembrie.

Pro Economia