Cotatii bursa

BVB comunică faptul că, Aurachain este noul partener tehnologic pentru Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Depozitarul Central.

Doua solutii inovatoare realizate pe platforma low-code Aurachain vor fi implementate pentru a accelera si optimiza procesul de votare in cadrul companiilor listate, prin capabilitati specifice tehnologiei blockchain, si a facilita accesul la piata de capital prin digitalizarea inrolarii investitorilor.

BVB si Depozitarul Central au ales solutiile dezvoltate pe platforma Aurachain pentru digitalizarea pietei de capital din Romania. Este un parteneriat de mare amploare al Bursei de Valori Bucuresti cu o companie tehnologica, ce are ca scop dezvoltarea si modernizarea pietei de capital prin implementarea a doua solutii tehnologice inovatoare care sa eficientizeze si automatizeze procesele.

„Beneficiind de o pozitie unica pe piata de capital, Depozitarul Central este furnizor de servicii de depozitare a instrumentelor financiare, de registratar pentru emitentii listati la BVB, precum si de sistem de decontare a tranzactiilor cu instrumente financiare, fiind o infrastructura care, mai ales in contextul global actual, are nevoie de digitalizare si automatizare in cat mai mare masura a proceselor desfasurate, in conditii de siguranta, transparenta si trasabilitate cerute de regimul juridic aplicabil. Am convingerea ca noul parteneriat incheiat astazi cu Aurachain va fi unul de succes, va aduce valoare serviciilor oferite de Depozitarul Central si va reprezenta inceputul unei colaborari solide, de lunga durata si pe mult mai multe arii de activitate, in viitor”, a spus Silvia Buicanescu, Directorul General al Depozitarului Central.

Prima solutie cu un potential important este aceea de digitalizare a procesului de vot in cadrul adunarilor generale ale actionarilor (AGA).

Platforma digitala Intervote, dezvoltata pe platforma Aurachain, automatizeaza mecanismele de vot in conditii de siguranta, si asigura prin puterea blockchain transparenta si trasabilitatea cerute de reglementarile in vigoare.

Solutia va fi pusa la dispozitia tuturor companiilor listate la BVB si pe piata AeRO din cadrul Sistemului Multilateral de Tranzactionare al BVB pentru a eficientiza procesul de votare.

„Platforma low-code Aurachain transfera o mare parte din dezvoltarea aplicatiilor digitale in mainile utilizatorilor business care au nevoie de solutii inovatoare, prin capabilitati intuitive de configurare vizuala, ce inlocuiesc abordarea traditionala de scriere de cod. Personalul cheie din intreaga organizatie – de la experti si analisti de afaceri la dezvoltatori profesionisti si specialisti in IT – poate contribui cu expertiza lui direct la procesul de creare a aplicatiilor software, pentru a obtine rezultate impresionante in eficienta operationala” a spus Adela Wiener, Directorul General al Aurachain. „Cele doua solutii oferite Bursei de Valori Bucuresti au fost dezvoltate foarte rapid folosind platforma Aurachain si reprezinta inca un exemplu de cum putem ajuta organizatiile sa-si accelereze eforturile de transformare digitala, inca din prima zi a oricarui angajament.”

Cea de-a doua solutie se refera la digitalizarea procesului de deschidere online a conturilor de tranzactionare de catre investitorii individuali, printr-un serviciu standardizat pe care Depozitarul Central il va oferi ca un nou punct de intrare pentru toti noii investitori individuali.

Solutia tehnologica dezvoltata pe platforma Aurachain are rolul de a facilita accesul investitorilor la Piata de Capital din Romania intr-un mod complet automat si 100% sigur. Actiuni precum inregistrarea, verificarea identitatii, recunoasterea faciala si procesul KYC (Cunoaste-ti clientul) vor fi realizate exclusiv in mediu digital si vor fi automatizate.

„Proiectul de colaborare dintre Depozitarul Central si Aurachain este foarte important din perspectiva potentialului de digitalizare a tuturor proceselor incidente pietei de capital. Ne dorim ca prin acesta sa folosim solutiile oferite de Aurachain in zona de identificare si profilare a clientilor individuali, solutie pe care dorim sa o oferim atat comunitatii de brokeraj pe piata de capital, dar si altor industrii sau platforme care au nevoie de un astfel de serviciu. Un alt produs pe care dorim sa-l implementam este o platforma de organizare a sedintelor pentru Adunari Generale ale Actionarilor, Consilii de Administratie, Comitete. Platforma Intervote se va adresa in primul rand nevoilor pe care companiile listate atat pe Piata Reglementata, cat si pe piata AeRO, din cadrul Sistemului Multilateral de Tranzactionare, le pot avea in organizarea acestor intalniri. Credem in potentialul solutiilor Aurachain si odata validata tehnologia de tip blockchain ce sta la baza acestor solutii, prin initiativa anuntata astazi, in mod cert vom propune extinderea colaborarii cu Aurachain si pentru alte procese, cu scopul final de a digitaliza si simplifica activitatea investitorilor, brokerilor si a emitentilor in zona reglementata a pietei de capital”, a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti, actionarul majoritar al Depozitarului Central.

Prin acest nou parteneriat cu Aurachain, BVB face inca un pas important catre modernizarea si dezvoltarea pietei de capital din Romania, prin facilitarea largirii bazei de investitori, eficientizarea procesului decizional si reducerea birocratiei pentru companiile listate.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) administreaza piete de actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme multilaterale de tranzactionare si furnizeaza o gama variata de servicii participantilor la pietele financiare. Bursa de Valori Bucuresti este o companie listata pe propria piata din 2010.

Capitalizarea cumulata a tuturor companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (locale si internationale) depaseste 163 miliarde lei (33,6 miliarde euro), iar valoarea cumulata a emisiunilor de obligatiuni listate la BVB insumeaza 17,8 miliarde lei (3,6 miliarde euro). Furnizorul global de indici FTSE Russell a anuntat, in septembrie 2019, promovarea pietei de capital din Romania la statutul de Piata Emergenta Secundara. Din 21 septembrie 2020, Romania este inclusa propriu-zis in indicii FTSE Russell dedicati pietelor emergente.

Aurachain este o platforma low-code unica ce permite dezvoltarea rapida a solutiilor digitale pentru automatizarea proceselor de business, precum si aplicatii tip smart contract, prin generarea de cod automat pentru retele blockchain. Platforma Aurachain este detinuta de catre Aurachain AG, o companie elvetiana cu birouri locale in Europa (Elvetia, UK, Romania) si Middle East (Dubai).

Pro Economia