agricultura bvb agricover

Agricover Holding, principalul jucător din agribusiness-ul românesc, a făcut primul pas pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), unde a listat o emisiune de obligaţiuni în valoare de 40 milioane de euro şi cu maturitate de cinci ani, aceasta fiind cea mai mare emisiune de obligaţiuni corporative a unei companii antreprenoriale româneşti la BVB.

Obligaţiunile emise de Agricover Holding SA în cuantum de 40 milioane euro sunt negarantate, valoarea nominală a unei obligaţiuni fiind de 50.000 de euro, cu o rată a cuponului de 3,5%.

Emisiunea s-a desfăşurat printr-un plasament privat la BVB încheiat în ianuarie 2021, care a fost suprasubscris şi s-a bucurat de o audienţă diversificată, atât în rândul investitorilor instituţionali (fonduri deschise de investiţii, bănci comerciale, instituţii financiare internaţionale), precum şi în rândul investitorilor din categoria „private banking”.

Capitalul atras prin emisiunea de obligaţiuni este destinat finanţării operaţiunilor de creditare ale Agricover Credit IFN SA, subsidiară a Agricover Holding SA, specializată exclusiv în finanţarea fermierilor din România. Inclusiv prin fondurile atrase prin emisiunea de obligaţiuni, instituţia financiară nebancară îşi propune să menţină ritmul alert de creditare al fermierilor români şi să contribuie pe mai departe la creşterea susţinută, pe baze sustenabile, a performanţei agriculturii locale.

Agricover Holding este o societate de tip holding si reprezintă vehiculul prin care sunt deţinute cele patru entităţi ale grupului, respectiv Agricover SA

(specializată în distribuţia de tehnologii agricole), Agricover Credit IFN (instituţia financiară nebancară specializată în finanţarea fermierilor), Abatorul Periş SA (specializată în abatorizarea porcilor şi procesarea cărnii de porc) şi Agricover Technology SRL (prin care Grupul intenţionează, începând cu 2022, să ofere fermierilor acces la cele mai noi inovaţii în agricultura mondială şi, practic, să le faciliteze acestora o transformare a modului în care îşi desfăşoară activitatea prin intermediul accesării tehnologiilor digitale).

Încă de la înfiinţare, Grupul Agricover şi-a propus să deservească fermierii români şi să le ofere soluţii inovatoare, adaptate nevoilor lor, astfel încât aceştia să îşi poată consolida în mod sistematic şi sustenabil productivitatea, prin acces la tehnologii agricole performante şi la soluţii de finanţare adaptate specificului sectorului agricol. Grupul are o contribuţie directă la performanţele foarte bune ale fermierilor români, care, în ultima decadă, şi-au crescut constant productivitatea medie la hectar pentru culturile de cereale şi oleaginoase, înregistrând în perioada 2017-2019 un nivel ce reprezintă 93% din media Uniunii Europene, respectiv 75% din productivitatea înregistrată în Franţa, 77% din productivitatea înregistrată în Germania şi depăşind cu 19% randamentul mediu al fermierilor din Polonia.

În prezent, în cadrul subsidiarelor Agricover Holding S.A. îşi desfăşoară activitatea peste 1.000 de angajaţi.

Grupul deserveşte un portofoliu de peste 6.000 de clienţi fermieri activi, care exploatează peste 2,2 milioane de hectare de teren arabil la nivel naţional.

Acţionarul majoritar al Agricover Holding este Jabbar Kanani, cu o participaţie de 87,269% din capitalul social subscris şi vărsat. Un alt acţionar important este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care deţine 12,727% din acţiunile Agricover Holding. Adama Agriculture BV, membra a Grupului Syngenta, unul dintre cei mai mari producatori mondiali de produse pentru protectia plantelor si seminte certificate, deţine 10,000% din acţiunile Agricover SA. Agricover Holding a încheiat anul 2019 cu venituri consolidate de peste 1,65 miliarde de lei (creştere cu peste 25% faţă de 2018), în timp ce soldul creditelor nete acordate fermierilor de subsidiara sa specializată Agricover Credit IFN la 30 iunie 2020, era de 1,832 miliarde lei, cu 22% peste nivelul înregistrat la 31 decembrie 2019.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) administrează pieţe de acţiuni, obligaţiuni şi alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme multilaterale de tranzacţionare şi furnizează o gamă variată de servicii participanţilor la pieţele financiare. Bursa de Valori Bucureşti este o societate listată pe propria piaţă din 2010.

Furnizorul global de indici FTSE Russell a anunţat, în septembrie 2019, promovarea pieţei de capital din România la statutul de Piaţă Emergentă Secundară, se arată într-un comunicat al BVB.

Pro Economia