servicii

Institutul National de Statistica anunta printr-un comunicat, ca in luna noiembrie 2022, fata de luna corespunzatoare a anului anterior, s-a inregistrat cea mai mica rata de crestere a consumului.

Astfel, in serie ajustata, in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, rata de crestere a fost de 3 %, fata de un maxim de 9.7 %, inregistrat in luna ianuarie 2022.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna noiembrie 2022 comparativ cu luna octombrie 2022, a crescut, pe ansamblu, cu 2,0%, datorită creșterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+11,5%).

Scăderi au înregistrat comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-9,7%) și vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-1,8%).

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate,

a scăzut, pe ansamblu, în luna noiembrie 2022 comparativ cu luna octombrie 2022, cu 0,1%, ca urmare a scăderilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-3,8%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-0,2%).

Vânzările de produse nealimentare au crescut cu 2,3%.

Pe primele 11 luni din 2022, fata de primele 11 luni din 2021, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 4,5%, datorită creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,4%), vânzărilor de produse nealimentare (+4,5%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,7%).

In serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, in primele 11 luni din 2022,

fata de primele 11 luni din 2021, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 5,2%, datorită creşterii înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,3%), vânzările de produse nealimentare (+4,5%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,3%).

Pro Economia