Cotatii bursa

Includerea actiunilor One United Properties (ONE), dezvoltator pe piata proiectelor imobiliare premium din Romania, si Transport Trade Services (TTS), unul dintre cei mai mari transportatori de marfuri pe Dunare, in seria de indici FTSE Russell dedicati pietelor emergente a fost decisa de furnizorul global de indici in urma revizuirii trimestriale anuntata vineri, 19 noiembrie.

ONE si TTS vor intra in componenta indicilor FTSE Global All Cap, respectiv FTSE Global Micro Cap, incepand cu 20 decembrie 2021.

„Decizia FTSE privind includerea One United Properties si a Transport Trade Services in indicii dedicati Pietelor Emergente confirma inca o data potentialul pietei de capital din Romania si dinamica acesteia. TTS si ONE au dat anul acesta startul ofertelor publice pe segmentul principal al Bursei si acum, la cateva luni de la listare, consolideaza pozitia Romaniei in indicii FTSE Russell. Ne bucuram ca suntem prezenti in indicii FTSE cu sapte companii, din domenii diverse, de la energie si financiar, la IT, productie industriala, imobiliare si transporturi”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

One United Properties s-a listat pe 12 iulie, in urma unei oferte publice initiale in valoare de 260 milioane de lei.

La finalul sedintei bursiere de vineri, compania avea o capitalizare de 2,9 miliarde lei (589 milioane euro).

„Includerea in indicii FTSE Russell Emerging Markets a fost obiectivul nostru pentru acest an si suntem incantati ca suntem a cincea companie romaneasca inclusa in indicele Global All Cap. Lichiditatea, alaturi de implementarea celor mai inalte standarde de guvernanta corporativa, a fost prioritatea noastra principala de la debutul nostru la Bursa de Valori Bucuresti si ne bucuram ca eforturile noastre au fost recunoscute de FTSE Russell. Insa planurile ONE pentru piata de capital nu se opresc aici. Vom continua sa ne setam obiective ambitioase pentru 2022, atat in ceea ce priveste rezultatele financiare, cat si modurile prin care putem contribui la cresterea vizibilitatii pietei de capital romanesti la nivel global”, a declarat Victor Capitanu, cofondator One United Properties.

Actiunile TTS (Transport Trade Services) au fost incluse de FTSE Russell in indicii FTSE Global Micro Cap, acolo unde din martie 2021 sunt prezente si actiunile Bittnet. La randul sau, TeraPlast a fost initial inclusa in indicii FTSE Global Micro Cap, ulterior fiind promovata in indicii FTSE Global All Cap. TTS a fost listata la Bursa in 14 iunie, in urma unei oferte publice secundare in valoare de 288 milioane de lei.

La finalul sedintei bursiere de vineri, compania avea o capitalizare de 687 milioane lei (138,8 milioane euro).

„In numele actionarilor si al managementului, multumesc investitorilor care au avut incredere in TTS si in planurile noastre de crestere in economia reala si implicit la Bursa. Investitorii sunt cei care au adus actiunea TTS in acest punct, inclusa in indicii FTSE Global Micro Cap, inregistrand de asemenea o evolutie buna atat in ceea ce priveste lichiditatea, cat si in ceea ce priveste randamentul pe care il ofera.

Evolutia de pana acum la Bursa ne confera incredere in parcursul nostru si ii asiguram pe investitori de intreaga noastra diligenta spre a aduce rezultate bune pentru toti actionarii TTS”, a spus Petru Stefanut, Directorul General al TTS (Transport Trade Services).

Promovarea Romaniei de catre FTSE Russell, in 21 septembrie 2020, in randul Pietelor Emergente a deschis pentru piata de capital calea catre un univers investitional mult mai larg, iar odata cu cresterea numarului de investitori este mai mare si cererea pentru activele listate la BVB.

„Ne bucuram ca intr-un an de la includerea Romaniei in indicii pentru piete emergente ai FTSE Russell am ajuns sa avem sapte companii care ne reprezinta piata de capital

si sunt convins ca, impreuna, putem sustine interesul investitorilor institutionali. Includerea in indicii FTSE Russell, la scurt timp de la listarea celor doua companii, este un semnal pozitiv nu doar pentru piata, ci si pentru alti antreprenori care iau in calcul listarea la BVB. Echipa Bursei confirma inca o data ca demersurile noastre pentru imbunatatirea lichiditatii dau roade si ma refer aici la programul destinat Market Maker-ului Emitentului, cresterea numarului de companii acoperite prin rapoarte de analiza, prin BVB Research Hub, precum si promovarea acestor companii in randul investitorilor, inclusiv prin implementarea standardelor ESG”, a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

La finalul sedintei bursiere de vineri, 19 noiembrie 2021, capitalizarea tuturor companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti era de 235 miliarde lei (47,5 miliarde euro), cu 63% peste nivelul din 18 septembrie 2020, anterior promovarii efective la statutul de Piata Emergenta, se arata intr-un comunicat al BVB.

Pro Economia