euro, valuta, bnr

Rata inflaţiei anuale a zonei euro a fost de 0,9% în ianuarie 2021, în creştere faţă de -0,3% în decembrie.

În ianuarie 2020, rata a fost de 1,4%. Inflaţia anuală a Uniunii Europene a fost de 1,2% în ianuarie 2021, în creştere faţă de 0,3% în decembrie. Cu un an mai devreme, rata a fost de 1,7%. Aceste cifre sunt publicate de Eurostat, biroul statistic al Uniunii Europene.

Cele mai mici rate anuale s-au înregistrat în Grecia (-2,4%), Slovenia (-0,9%) şi Cipru (-0,8%). Cel mai inalt nivel al ratelor anuale au fost înregistrate în Polonia (3,6%), Ungaria (2,9%) şi Cehia (2,2%).

Comparativ cu decembrie 2020, inflaţia anuală a scăzut în trei state membre, a rămas stabilă în şase şi a crescut în optsprezece.

În ianuarie, cea mai mare contribuţie la rata anuală a inflaţiei din zona euro a venit de la servicii (+0,65%), urmat de bunuri industriale neenergetice (+0,37%), alimente, alcool şi tutun (+0,30%) şi energie (-0,41%).

Zona euro este formată din: Belgia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franţa, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria, Portugalia, Slovenia, Slovacia şi Finlanda.
Uniunea Europeană include Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franţa, Croaţia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Ţările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Finlanda şi Suedia.

Pro Economia