Companiile românești prezente în indicii FTSE

Furnizorul global de indici FTSE Russell a anuntat vineri, 17 februarie, rezultatele revizuirii semestriale a indicilor din martie 2023 cu intrarea in vigoare la data de 20 martie 2023.

Toate cele 13 companii romanesti incluse in indicii Global All Cap, respectiv Global Micro Cap dedicati Pietelor Emergente au fost mentinute in indicii internationali reprezentativi.

Cele 13 companii romanesti incluse in indicii pentru Piete Emergente ai FTSE Russell sunt: in indicii Global All Cap sunt incluse Banca Transilvania, MedLife, Nuclearelectrica, OMV Petrom, One United Properties si Teraplast, iar in indicii Global Micro Cap sunt incluse Aquila, Bittnet Systems, Bursa de
Valori Bucuresti, Conpet, Purcari Wineries, Sphera Franchise Group, Transport Trade Services.

Evolutia pietei de capital din Romania a fost recunoscuta pe plan international de furnizorul global de indici FTSE Russell si, incepand cu 2020, Romania a fost promovata la statutul de Piata Emergenta.

Piata de capital din Romania a depasit anul trecut toate recordurile de lichiditate pe toate cele 3 paliere: valoare totala de tranzactionare de peste 24 miliarde lei pe toate pietele, in urcare cu 11%, valoare medie zilnica de 95,6 milioane lei, +11% fata de 2021, si peste 1,67 milioane de tranzactii.

La finalul anului trecut, in Romania figurau 133.000 de investitori pe piata de capital, un record absolut, potrivit datelor furnizate de Fondul de Compensare al Investitorilor.

Toate aceste performante au fost obtinute intr-un context regional si international dificil marcat de tensiuni geopolitice si de cresterea dobanzilor de politica monetara. Intr-un astfel de context, indicele BET, care include cele mai lichide 20 de companii listate la BVB, a inregistrat la finalul anului trecut o scadere de 10,7%, iar indicele BET-TR, care tine cont si de randamentul dividendelor, a scazut cu aproape 1,9%.

Prin comparatie, indicele european STOXX600 a scazut anul trecut cu 12,9%, in timp ce indicele american S&P500, cu 19,4%.

Pro Economia