MAMBricolaj listat Bursei de Valori Bucureşti

Incepand cu primele burse de comert infiintate in jurul anului 1939, activitatea bursiera a fost afectata de-a lungul existentei sale de evenimentele sociale si politice ale vremii.

Bursa a fost inchisa pe perioada Primului Razboi mondial.

După redeschidere, Bursa de Valori București a traversat o perioadă de 7 ani de creșteri semnificative, după care a urmat o perioadă tot de 7 ani de scădere accelerată. Activitatea Bursei de Efecte, Acțiuni și Schimb se întrerupe în anul 1948, odată cu instaurarea regimului Comunist în România și cu începerea naționalizării economiei.

La acel moment la cota bursei erau înscrise acțiuni emise de 93 de societăți și 77 de titluri cu venit fix (tip obligațiuni).

După aproape 50 de ani, Bursa de Valori București a fost reînființată în anul 1995, prima ședință de tranzacționare fiind în 20 noiembrie 1995. În acea zi au fost tranzacționate 905 acțiuni emise de 12 companii listate, din care 11 au fost listate de BRK.

În anul 2005, BVB a absorbit piața RASDAQ. În februarie 2008, banca austriacă Erste Group Bank s-a listat la BVB, devenind astfel prima companie internațională listată pe piața reglementată de la București. Ulterior, Bursa de Valori București a înregistrat o dezvoltare continuă, fiind în prezent principala bursă din România.

În 2010, Bursa de Valori București s-a listat pe propria piață reglementată.

În același an, BVB a lansat sistemul alternativ de tranzacționare pentru IMM-urile și start-up-urile aflate în căutare de finanțare. In 2019, cel mai bun an din ultimul deceniu, indicele BET a urcat cu 35%, iar indicele BET-TR a urcat mai accelerat, cu 47%, impulsionat de randamentul dividendelor distribuite de companii.

In prezent, capitalul social subscris si varsat este de 80.492.460 lei. Structura actionariatului este urmatoarea: 79,16% din capitalul social este detinut de actionari institutionali romani, 17,81% de persoane fizice romane.

Din capitalul social 1,83% este detinut de actionari institutionali straini, 1,02% de persoane fizice nerezidente.

In final conform BVB, 0,12% din capitalul social este detinut de Bursa de Valori Bucuresti SA.

Pro Economia