Investitorii sunt îndemnați să voteze împotriva unui pachet de plată de 99 de milioane de dolari acordat șefului Apple Tim Cook anul trecut.
Institutional Shareholder Services (ISS) a declarat că are „preocupări semnificative” cu privire la mărimea premiului, în creștere de la 14.8 milioane dolari în anul anterior.
Tim Cook, a cărui avere netă este, se pare, mai mare de 1 miliard de lire sterline, a primit plata în acțiuni, salariu și acoperirea alte costuri.
Într-o scrisoare adresată acționarilor, ISS a spus că există „preocupări semnificative” cu privire la „proiectarea și amploarea” pachetului. „Jumătate din premiu nu are criterii de performanță”, a spus ISS.
Tim Cook, în vârstă de 61 de ani, care a vorbit adesea public despre preocupările sale legate de egalitate și drepturile omului, a declarat în 2015 că își va dona întreaga avere înainte de a muri.
Potrivit ISS, salariul domnului Cook a fost de 1.447 de ori mai mare decât salariul unui angajat mediu Apple.
Pachetul său includea 630.600 de dolari în costurile personale de securitate și 712.500 de dolari pentru uzul personal al unui avion privat. ISS a declarat că, nivelul unor astfel de avantaje „a depășit semnificativ” companiile comparabile anul trecut.
Anul trecut, o depunere a Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA (SEC) a arătat că domnul Cook a donat acțiuni Apple în valoare de aproape 7,4 milioane de lire sterline în scopuri caritabile, fără a numi destinatarul.
Compania din spatele iPhone, iPad și MacBook a devenit prima companie pentru a atins nivelul de 3 trilioane $ valoarea de piata în ianuarie 2022, înainte de regresa la valoarea sa actuală de 2.8 trilioane$.
Randamentele acționarilor sunt acum mai mari de 1.000% de la preluarea mandatului de către Cook în 2011.
Apple urmează să organizeze adunarea anuală pentru acționari în prima săptămână a lunii martie.
Cu toate acestea, voturile acționarilor sunt doar consultative, în timp ce consiliul Apple decide cu privire la pachetele salariale, se arata intr-un articol al BBC.
La ședința de anul trecut, 95% din voturile acționarilor au susținut programul de compensare executivă al Apple.
Companiile din SUA și Marea Britanie se confruntă cu o opoziție mai puternică a acționarilor în ceea ce privește salariile și compensațiile.
General Electric, IBM și Starbucks nu au reușit să câștige sprijinul acționarilor pentru salariile executivilor în 2021. Firmele petroliere americane ExxonMobil și Chevron au avut parte, de asemenea, de opozitii ale acționarilor precum si din partea activiștilor pentru climă anul trecut.
Asset manager Blackrock, al doilea cel mai mare acționar al Exxon, și-a dublat voturile împotriva propunerilor de remunerare ale executivului din America la începutul anului 2021, comparativ cu 2020.
În Marea Britanie, mai mult de două ori mai multe companii FTSE 100 s-au confruntat cu o crestere a opozitiei acționarilor in 2021, decât în 2020, condamnând salariile executivilor, când mulți angajați s-au confruntat cu dificultăți financiare suplimentare în pandemie.
Președintele Joe Biden și democrații din Congres au cerut taxe mai mari pentru miliardari și marile afaceri pentru a ajuta la plata unui pachet major de cheltuieli sociale.
Propunerea s-ar ridica la aproximativ 16 miliarde de dolari prin limitarea deducerilor pentru compensarea executivă.
Planul de majorare a impozitelor ar ajuta la plata concediilor familiale plătite de guvernul federal, bugetele extinse pentru educație și problemele legate de schimbările climatice.