Luaţi de valul problemelor din economie, de problemele generate de criza sanitară, uităm că viitorul societăţii şi a dezvoltării economice sunt tinerii şi educaţia lor.
Educaţia timpurie, este una dintre primele oportunităţi pe care copiii le au de a dezvolta abilităţi de învăţare, gândire critică şi colaborare. Copilăria timpurie, precum şi educaţia primară joacă un rol cheie în potenţialul de redresare a şanselor de viaţă prin combaterea inegalităţilor şi sporirea competenţele de bază.
Termenul „educaţie timpurie” este utilizat pentru programele care îndeplinesc anumite criterii minime de calitate în ceea ce priveşte conţinutul educaţional intenţionat. Conţinutul educaţional intenţionat la această vârstă implică de obicei activităţi creative şi bazate pe joacă, conduse de personal instruit pedagogic şi concepute pentru a dezvolta abilităţile cognitive, de limbaj, fizice şi socio-emoţionale ale copiilor.
Pe 20 noiembrie a fost Ziua Universală a Copilului şi, pentru a marca această ocazie, această ştire se concentrează pe educaţia timpurie a copilului din UE.
În 2018, 96% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 4 ani şi vârsta iniţială a învăţământului primar obligatoriu au fost înscrişi în educaţia timpurie în UE.
În întreaga UE, 6 din 10 regiuni au înregistrat o pondere de peste 95%, în timp ce în 34 de regiuni – situate în principal în Belgia, Danemarca, Irlanda şi Franţa – toţi copiii cu vârsta cuprinsă între 4 ani şi vârsta iniţială a învăţământului primar obligatoriu au participat la copilăria timpurie educaţie.
Cele mai mici rate de participare – cu mai puţin de 7 din 10 copii care participă la educaţia timpurie – au fost înregistrate în Východné Slovensko (regiunea cea mai estică a Slovaciei; 70%) şi Attiki (regiune lângă capitala Greciei; 67%).