copii părinți școala educație

În 2019, aproape jumătate (47,1%) din toţi copiii cu vârsta sub trei ani din UE au fost îngrijiţi exclusiv de părinţi, în timp ce 35,3% au fost în îngrijire formală timp de cel puţin o oră pe săptămână şi un sfert au fost îngrijiţi de bunicii, alte rude sau îngrijitori profesionişti pentru cel puţin o oră pe săptămână.

Pandemia COVID-19 a adus schimbări în modalităţile de îngrijire a copiilor în 2020. Cum a fost organizată îngrijirea copiilor mici în UE înainte de distanţarea socială şi închiderea unităţilor de îngrijire?

Ponderea copiilor sub trei ani îngrijiţi doar de părinţii lor a variat considerabil în statele membre ale UE, de la un minim de 21,2% în Olanda şi 22,6% în Portugalia, până la peste 60,0% în Croaţia (60,8%), Slovacia (61,2%) şi Letonia (63,8%), atingând vârful de 69,9% în Bulgaria.

Peste o treime din copiii cu vârsta sub trei ani se află în îngrijirea formală a copiilor.

Atunci când copiii nu sunt îngrijiţi exclusiv de părinţi, aceştia pot primi îngrijire formală, inclusiv îngrijire la şcoală ca parte a învăţământului obligatoriu.

Aproximativ o treime din copii (35,3%) din UE au fost înscrişi la îngrijirea formală a copiilor timp de cel puţin o oră pe săptămână, cu 21,5% în îngrijirea formală mai mult de 30 de ore pe săptămână şi 13,8% pentru mai puţin de 30 de ore pe săptămână.

Dintre statele membre UE, Danemarca cu două treimi (66,0%) dintre copiii care primesc cel puţin o oră de îngrijire formală pe săptămână au avut cea mai mare pondere, urmată de Olanda (64,8%), Luxemburg (60,0%) şi Spania (57,4 %).

La celălalt capăt al scalei, Cehia a avut cea mai mică pondere (6,3%), urmată de Slovacia (6,6%), Polonia (10,2%), România (14,1%) şi Croaţia (15,7%).

Un sfert din copiii se află în alte tipuri de îngrijire. Alte tipuri de îngrijire a copiilor includ îngrijirea de către o îngrijitoare de copii profesionistă sau de către bunici, alţi membri ai gospodăriei (cu excepţia părinţilor), alte rude, prieteni sau vecini.

Puţin peste 7% dintre copiii cu vârsta sub trei ani din UE au beneficiat de acest tip de îngrijire pentru cel puţin 30 de ore pe săptămână şi 18,7% în plus dintre copii pentru mai puţin de 30 de ore pe săptămână, pentru un total de 25,9%.

Pro Economia