După 16 luni de negocieri, Marea Britanie și Noua Zeelandă au anunțat că au semnat un acord comercial care elimină tarifele pentru o gamă largă de bunuri.
Înțelegerea a fost cimentată în urma unei convorbiri zoom între premierul britanic Boris Johnson și premierul neozeelandez Jacinda Ardern. În timp ce unele detalii urmează să fie finalizate, se preconizează că înțelegerea va intra în vigoare anul viitor.
Ardern a spus că acordul a fost unul dintre cele mai bune semnate vreodată. În Regatul Unit, miniștrii dornici de un comerț cu tarife reduse după ieșirea țării de pe piața comună a blocului UE cu 27 de națiuni, speră că acordul comercial cu Noua Zeelandă poate facilita intrarea țării în Acordul cuprinzător și progresiv de parteneriat trans-pacific (CPTPP).
CPTPP este format dintr-un bloc de 11 țări, inclusiv Japonia, Australia, Singapore și Mexic, printre altele.
Ce este în acordul comercial dintre Marea Britanie și Noua Zeelandă?
În timp ce comerțul cu Noua Zeelandă reprezintă doar 0,2% din comerțul regatului Unit, Noua Zeelandă a declarat că acordul va stimula economia țării cu un miliard de dolari NZ (720 de milioane de dolari, 618 milioane de euro). Acordul urmează unui acord similar între Marea Britanie și Australia.
Noua Zeelandă se așteaptă să vândă mai mult vin, unt, brânză, carne de vită și miel în Marea Britanie.
După 15 ani, toate tarifele vor fi eliminate.
Cu toate acestea, fermierii britanici rămân ingrijorati de consecințele pe care le au, având în vedere penuria și presiunile exercitate de oferta de forță de muncă.
Minette Batters, de la președintele Uniunii Naționale a Fermierilor din Marea Britanie, a declarat: „Guvernul le cere acum fermierilor britanici să meargă de la egal la egal cu unii dintre cei mai orientați spre export fermieri din lume, fără investițiile serioase, pe termen lung și finanțate corespunzător în agricultura britanică, care ne pot permite să facem acest lucru”.
Johnson a fost dornic să vândă afacerea ca fiind „o mare afacere comercială pentru Regatul Unit, cimentând prietenia noastră îndelungată cu Noua Zeelandă și consolidând legăturile noastre cu Indo-Pacificul”.
El a spus: „Va aduce beneficii întreprinderilor și consumatorilor din întreaga țară, reducând costurile pentru exportatori și deschizând accesul lucrătorilor noștri.”
Ardern a avut însă mult mai multe de sărbătorit, spunând într-o conferință de presă la Wellington: „Acest acord servește economiei și exportatorilor din Noua Zeelandă, precum și ne reconectăm, reconstruim și ne revenim după COVID-19 și privim cu nerăbdare spre viitor”.