In structura comertului, comertul online continuă să crească în UE.
Comertul stradal a fost afectat de restricțiile COVID-19 și schimbările de obiceiuri și preferințe.
Aceasta situatie a avut consecințe pozitive asupra comerțului electronic.
Conform unei cercetari sociologice intreprinse in 2021 in Uniunea Europeana, 90 % dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani din UE utilizaseră internetul, dintre care 74 % cumpăraseră sau comandaseră bunuri sau servicii pentru uz personal.
Cumpărăturile online au crescut cu 1% față de 2020 (73% dintre utilizatorii de internet) și cu 11% față de 2016 (63% dintre utilizatorii de internet).
Cele mai mari ponderi ale utilizatorilor de internet care au cumpărat sau comandat bunuri sau servicii pe internet în cele 12 luni anterioare sondajului au fost înregistrate în Țările de Jos (94%), Danemarca (92%) și Suedia (89%).
Pe de altă parte, mai puțin de 50% au făcut cumpărături online în România (44%) și Bulgaria (42%), arata Eurostat.
În ultimii cinci ani, cele mai mari creșteri ale cumpărăturilor online în rândul utilizatorilor de internet s-au înregistrat în Cehia (+27%), Slovenia, Ungaria și România (toate +26%), precum și Croația și Lituania (ambele +25%).
În cele 3 luni anterioare sondajului, cele mai frecvente achiziții online de bunuri au fost haine (inclusiv îmbrăcăminte sport), încălțăminte sau accesorii (comandate de 68% dintre cumpărătorii online).
Au fost urmate de livrările de la restaurante, lanțuri fast-food și servicii de catering (31%), mobilier, accesorii pentru casă sau produse de grădinărit (29%), produse cosmetice, de înfrumusețare sau wellness (27%), urmate de cărți tipărite, reviste sau ziare (25%), articole sportive (cu excepția îmbrăcămintei sportive) (24%), computere, tablete, telefoane mobile sau accesoriile acestora (23%) și jucării pentru copii sau articole de îngrijire a copiilor (20%).