Cumpărăturile online continuă să crească în Uniunea Europeană (UE).
Cu cumpărăturile în format fizic în spaţii comerciale stradale afectate de restricţiile COVID-19 şi de schimbările de obiceiuri şi preferinţe, se poate aştepta la o ascensiune a comerţului electronic în continuare.
În cele 12 luni anterioare sondajului din 2020, 89% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16 şi 74 de ani din UE au folosit internetul, dintre care 72% au cumpărat sau au comandat bunuri sau servicii pentru uz privat. Cumpărăturile online au crescut cu 4% comparativ cu 2019 (68% dintre utilizatorii de internet) şi cu 10% comparativ cu 2015 (62% dintre utilizatorii de internet), se arată de Eurostat.
Peste 8 din 10 utilizatori de internet din Olanda (91%), Danemarca (90%), Germania (87%), Suedia (86%) şi Irlanda (81%) cumpăraseră sau comandaseră bunuri sau servicii prin internet în 12 luni înainte de sondaj.
Pe de altă parte, mai puţin de 50% cumpăraseră online în Bulgaria (42%), România (45%) şi Italia (49%).
În ultimii cinci ani, cele mai mari creşteri ale cumpărăturilor online în rândul utilizatorilor de internet s-au înregistrat în România (+27%, Cehia şi Croaţia (ambele +25%), precum şi Ungaria (+23%).
Îmbrăcăminte, încălţăminte şi accesorii: cea mai comună achiziţie online
În cele 3 luni anterioare sondajului, cele mai frecvente achiziţii online au fost haine (inclusiv îmbrăcăminte sport), încălţăminte sau accesorii (comandate de 64% din cumpărătorii online).
Produsele portabile au fost urmate de filme sau seriale ca servicii de streaming sau descărcări (32%), livrări de la restaurante, lanţuri de fast-food şi servicii de catering (29%), mobilier, accesorii pentru casă sau produse de grădinărit (28%), produse cosmetice, de produse de wellness (27%), cărţi tipărite, reviste sau ziare (27%), computere, tablete, telefoane mobile sau accesoriile acestora (26%) şi muzică ca serviciu de streaming sau descărcări (26%).