In ultimii 20 ani consumul populatiei a fost un factor de progres pentru economia Romaniei.

Odata cu integrarea Romaniei in 2007 in Uniunea Europeana, foarte multe fonduri, am putea spune de sute de miliarde de euro au intrat in economia romaneasca.

Agricultura, transporturile, industria, administratie publica locala si centrala, sanatate, turism, s.a., toate acestea au beneficiat de pe urma aderarii noastra in Uniunea Europeana. Toate aceste sume enorme de bani, in final s-au regasit si in cresterea nivelului de trai al angajatilor din aceste sectoare.

Nu trebuie uitat faptul ca din 2004 locuitorii Romaniei au putut calatori in spatiul Uniunii Europene, fapt ce a condus la un exod urias al populatiei necuprinse in campul muncii in companiile din Romania.

Aceasta a condus la o infuzie uriasa de euro in economia romaneasca.

Urmarind datele statistice puse la dispozitie de INS, observam ca in luna martie 2024, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de luna februarie 2024, atât ca serie brută cu 8,6%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,7%.

Faţă de luna martie 2023 volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în luna martie 2024, a crescut atât ca serie brută cu 2,0%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 4,3%.

În trimestrul I 2024 volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de trimestrul I.2023 atât ca serie brută cu 6,4%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 5,5%.

Concluzia? Apartenenta noastra la Uniunea Europeana, sub umbrela de securitate care ne este conferita de NATO, duc la o dezvoltare a economiei romanesti, cu repercursiuni in cresterea nivelului de trai, cum nu a cunoscut Romania niciodata in istoria ei.

Stiti cum se spune. Sa o tinem tot asa!

Photo by Jordan Madrid on Unsplash

Pro Economia