Companiile românești care intenționează să se listeze la Bursa de Valori București, pe Piața Reglementată sau AeRO, au posibilitatea să acceseze, din 7 iunie 2024, fonduri nerambursabile care acoperă costurile aferente derulării unei oferte publice sau a unui plasament privat și ulterior, admiterii la tranzacționare.

Valoarea totală a sprijinului financiar se ridică la 38,2 milioane de euro, iar o companie poate atrage maximum 300.000 de euro pentru a acoperi costurile cu procesul de listare pe Piața Reglementată, respectiv 70.000 de euro pentru piața AeRO.

Proiectele de finanțare pot fi depuse până în 2025, din 7 iunie 2024 până în 31 mai 2025.

Apelul de proiecte „Listarea la bursă a întreprinderilor” se adresează companiilor românești cu capital majoritar privat și este de tip necompetitiv, cu depunere continuă, până în 31 mai 2025.

Solicitările de finanțare sunt evaluate după principiul „primul venit, primul servit”.

În cadrul apelului pot fi finanțate costurile directe, parte a procesului tehnic de atragere de capital: servicii juridice, audit financiar și consultanță financiar-contabilă, costurile intermediarilor și ale instituțiilor pieței, costurile legate de promovarea ofertelor publice, precum și achiziția de servicii de consultanță pentru raportul de sustenabilitate și rating ESG.

De asemenea, companiile își pot acoperi costurile indirecte asociate prezenței pe piața de capital, respectiv formarea profesională necesară managementului și angajaților pe următoarele teme: guvernanță corporativă, reglementări de transparență bursieră și reglementări privind abuzul de piață, implementarea standardelor de raportare ESG, relația cu investitorii.

Valoarea finanțării alocate reprezintă un procent de maxim 70% din cheltuielile eligibile, dar nu mai mult de 8% din valoarea subscrierilor la acțiunile nou emise în urma unei oferte publice inițiale primare, a unei oferte mixte sau a unui plasament privat.

Diferenţa dintre totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului şi ajutorul financiar nerambursabil acordat reprezintă contribuţia proprie a beneficiarului sau cofinanțarea cheltuielilor eligibile.

Cererile de finanțare, împreună cu setul de documente detaliate în ghidul de proiect, se depun on-line pe platforma https://proiecte.pnrr.gov.ro.

Image by freepik

Pro Economia