agricultura culturi cereale

Suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe a scăzut cu 2,4%, iar producţia a scăzut cu 37,6%, faţă de anul precedent, din cauza secetei pronunţate în principalele perioade de vegetaţie a culturilor şi lipsei irigaţiilor, ceea ce a condus la randamente scăzute la majoritatea culturilor.

Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2020, a reprezentat 48,6% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 39,5%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

La leguminoase pentru boabe producţia a scăzut faţă de anul precedent cu 48,3%, în timp ce suprafaţa cultivată cu numai 0,9%.

La plante uleioase producţia a scăzut cu 35,1%, iar suprafaţa cultivată cu 3,6%. Scăderi ale producţiei s-au înregistrat la floarea soarelui (-41,9%), soia boabe (-26,4%) şi rapiţă (-8,8%).

La cartofi suprafaţa cultivată a scăzut cu 2,4%, iar producţia a crescut cu 2,1%, faţă de anul precedent.

La legume producţia a scăzut cu 0,4%, ca urmare a scăderii suprafeţei cultivate faţă de anul precedent.
În anul 2020, producţia de struguri a scăzut cu 4,1%, ca urmare a scăderii randamentului la hectar (-3,5%), faţă de anul precedent, dar şi a suprafeţei cultivate (-0,6%).

Producţia de fructe din livezi a crescut faţă de anul precedent cu 29,6%, datorită creşterii suprafeţelor cultivate dar şi a randamentelor la hectar.

Comparativ cu unele State Membre ale Uniunii Europene în anul 2020, România, la porumb boabe s-a situat pe primul loc la suprafaţa cultivată şi pe locul doi la producţia realizată, după Franţa. La floarea soarelui, România s-a situat pe primul loc, atât la suprafaţa cultivată cât şi la producţia realizată. La grâu, s-a situat pe locul patru la suprafaţa cultivată după Franţa, Germania şi Polonia şi pe locul şase la producţia realizată după Franţa, Germania, Polonia, Spania şi Italia. La cartofi, România s-a situat pe locul patru la suprafaţa cultivată după Polonia, Germania, Franţa şi pe locul şase la producţia realizată după Germania, Franţa, Olanda, Polonia şi Belgia.

Pro Economia