fermieri

Fermierii australieni nu se opun emisiilor nete zero de carbon, dar nu vor ca politicile privind schimbările climatice să-i împovăreze, a declarat miercuri ministrul agriculturii David Littleproud.

Ei vor să se asigure că orice politică pe care guvernul o pune în aplicare nu costă prea mult, a adăugat el.
Sectorul agricol a fost responsabil pentru 15% din emisiile de gaze cu efect de seră din Australia – aproximativ 76,5 milioane de tone – în 2019, potrivit think-tank-ului de politici Grattan Institute.

Sectorul transporturilor reprezintă aproximativ 20% din emisiile Australiei, în timp ce sectorul industrial este responsabil pentru aproximativ 30% din emisiile sale.

Federația Națională a Fermierilor, care reprezintă fermierii și, în general, sectorul agricol al Australiei, susține deja o aspirație la nivel național de a avea zero emisii nete până în 2050.
Cu toate acestea, ele au stipulat că trebuie să se întâmple două lucruri: trebuie identificate o cale economică, iar agricultorii nu ar trebui să fie împovărați de birocrație inutilă.

„NFF a fost extrem de clar și statornic în discuțiile noastre cu Guvernul: politica privind schimbările climatice trebuie să traseze un curs pentru agricultură și bush nu numai pentru a supraviețui, dar prospere într-un viitor cu emisii reduse”, a declarat președintele federației, Fiona Simson.

Australia este una dintre puținele națiuni dezvoltate care nu a stabilit încă un obiectiv pentru zero emisii nete de gaze cu efect de seră până la o anumită dată – combustibilii fosili joacă încă un rol dominant în economia sa.

Emisiile nete zero se referă la realizarea unui echilibru global între emisiile de gaze cu efect de seră produse și emisiile de gaze cu efect de seră scoase din atmosferă.

Guvernul s-a concentrat pe implementarea tehnologiei pentru a ajuta la reducerea emisiilor în loc să penalizeze poluatorii folosind taxe directe sau indirecte pe carbon.

Schimbările climatice au avut consecințe devastatoare pentru Australia.
Între 2019 și 2020, țara a suferit incendii neobișnuit de intense din cauza secetei prelungite și a temperaturilor arzătoare care au distrus mii de case și au ucis sute prin inhalarea fumului.

Organismul de cercetare științifică al Australiei, CSIRO, anticipează că țara va avea parte de zile mai calde, de creșterea nivelului mării, de mai puține ninsori și de precipitații extreme și intense în următorii ani din cauza schimbărilor climatice.

Înaintea conferinței COP26 privind schimbările climatice, prim-ministrul Scott Morrison face presiuni pentru ca guvernul federal să facă un angajament obligatoriu de a atinge zero emisii nete până în 2050.

Un raport recent al think-tank-ului Australia Institute a declarat că aproximativ 75% dintre australienii chestionați sunt îngrijorați de schimbările climatice.

Între timp, șapte din 10 respondenți au declarat că consideră că țara ar trebui să stabilească obiective și să pună în aplicare acțiuni interne pentru a limita încălzirea globală și pentru a atinge zero emisii nete.

Pro Economia