Din când, în când, cei aflaţi vremelnic la conducerea agriculturii, mai fac câte o declaraţie din care să putem observa grija faţă de greutăţile agriculturii. Pe bună dreptate, în ultima perioadă, se aduce în discuţie problematica secetei, şi influenţa ei nefastă asupra producţiei obţinute în fermele vegetale. Însă, noi nu aşteptăm de la înălţimea funţiei de ministru justificări, consideraţiuni, planuri cincinale, ci acţiuni cu rezultate concrete. Care din cauza secetei, au cam secat.

Rezultatele în orice domeniu apar după ce investeşti. Ne poate spune vreun ministru al agriculturii de la Revoluţie până în prezent, ce bani a investit statul român în agricultură? Fiind secetă ne referim la lucrări pentru creşterea suprafeţei irigate. Menţionam în alt articol canalul Siret-Bărăgan. Care, spun specialiştii ar putea conduce la irigarea a 10% din suprafaţa arabilă a ţarii. Dar sunt şi alte lucrări pentru creşterea suprafeţei irigate, în diverse zone ale ţării.

Ori, ministrul agriculturii se lamentează cu birocraţia existenta în domeniul agriculturii, care ar fi cea mai mare din UE. Se lamenteaza că sunt 14600 de angajaţi care au grijă de agricultură, care este 99% privată. Ar putea să intrebe domnul ministru pe un antreprenor din acest sectorul vegetal (cu datorii la banci, societăţi de leasing, furnizori de input-uri, impozite la bugetul consolidat al statului, şi pe care nu reuşeşte să le achite datorită nerealizării producţiei) ce părere are despre această situaţie? Situaţia cu 14.600 de bugetari plătiţi din taxele şi impozitele şi ale antreprenorilor din agricultură.

Noi spunem că sunt nu un pic, ci prea mulţi bugetari. Se discută despre Camere Agricole Judeţene. Noi propunem să fie private, cu autofinanţare (şi prin contribuţii ale societăţilor din domeniul agriculturii), şi care să preia atribuţiile Direcţiilor Agricole, şi ale altor instituţii in teritoriu atât în domeniul vegetal, cât şi in cel zootehnic.
În aceste condiţii, de autofinanţare, angajaţii vor putea fi evaluaţi şi salarizaţi corespunzător activităţii desfăşurate.

Atunci, banii pe care astăzi statul îi cheltuie cu aceste salarii, să fie folosiţi la investiţii aducătoare de beneficii agriculturii. Altfel, la ceva timp, o să vină iarăşi um ministru al agriculturii şi o să ne spună ce greu este din cauza secetei. Poate şi că e un pic cam multă birocraţie în domeniul agricol.

Pro Economia