Agricultura moment de sărbătoare la BVB.

Norofert (NRF), conglomerat agroalimentar ce acopera intreg lantul de productie agricola, de la productie vegetala pana vanzarea si distributia de inputuri ecologice, a sarbatorit pe 3 martie, doi ani de la listarea pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti.

De la debutul la Bursa, investitorii din piata de capital au realizat peste 58.000 de tranzactii cu 8,2 milioane de actiuni NRF, in valoare de 119 milioane de lei.

Capitalizarea companiei este de 127 milioane lei, o crestere de cinci ori fata de momentul listarii.

„Listarea unei companii si ulterior aniversarile pe care le marcheaza in calitate de companie publica sunt momente importante. Acum doi ani Norofert debuta la Bursa intr-o perioada plina de incertitudini, martie 2020 fiind si luna in care au aparut primele semne ale pandemiei de COVID-19 in Romania. Nici
acum, la doi ani distanta, contextul regional si international nu este mai calm. Bursa de Valori Bucuresti a demonstrat insa stabilitate in toata aceasta perioada si ne bucuram sa construim, alaturi de toti partenerii nostri, inclusiv companiile listate, o piata de capital eficienta si solida”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

„In urma cu doi ani Norofert a fost prima companie antreprenoriala din agricultura romaneasca care a venit la bursa si a setat un trend pentru acest domeniu.

Pe perioada celor doi ani am continuat procesul de dezvoltare al companiei, prin realizarea de investitii in lansarea de noi produse dedicate agriculturii ecologice, achizitionarea fermei din Zimnicea, unde deja am efectuat primele lucrari de insamantare conversie ecologica 2 la finalul anului 2021 pentru grau, orz si rapita, am pregatit intrarea noastra pe piata din SUA si am intensificat activitatea de cercetare printr-un parteneriat cu USAMV – Facultatea de Biotehnologie.

Totodata, devenind o companie publica am inteles cat este de important sa avem o echipa de conducere profesionista.

Prin urmare, am restructurat departamentul financiar prin aducerea unui CFO cu experienta si rezultatele au inceput deja sa se vada – in 2021, gradul de incasare a ajuns la 99,4%. Cu toate acestea, in ceea ce priveste ziua de astazi, cred ca orice discutie despre afaceri si reusite nu prea isi are rostul avand in vedere ce se intampla aproape de granitele noastre. Sper ca situatia sa se detensioneze cat mai rapid si sa putem reveni la normalitatea pe care se pare ca nu am apreciat-o indeajuns de mult in ultimii ani”, a declarat Vlad Popescu, CEO si Presedinte Norofert.

Norofert este prezenta pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare si cu o emisiune de obligatiuni sub simbolul bursier NRF25, listata in iunie 2020 si cu scadenta in ianuarie 2025.

In 2021, Norofert a inregistrat o cifra de afaceri de 51,5 milioane de lei, in crestere cu 107% fata de 2020 si un profit net de 8,2 milioane de lei, cu 63% mai mult comparativ cu anul anterior.

Pentru anul 2022, conform bugetului de venituri si cheltuieli, compania estimeaza o cifra de afaceri de 67,5 milioane de lei, EBITDA de 13,9 milioane de lei si un profit net de 10 milioane de lei.

In prezent, Norofert are 58 de angajati si colaboratori.

Planul de investitii al companiei pentru 2022 prevede aproximativ 1 milion de lei pentru automatizarea completa a liniei de productie de inputuri pentru agricultura ecologica, precum si diversificarea gamei de produse.

De asemenea, compania a anuntat investitii de 7 milioane de lei pentru constructia unui depozit de 1.500 mp la fabrica din Filipestii de Padure, se arata intr-un comunicat al Bursei de Valori Bucuresti.

In ceea ce priveste activitatea de cercetare, Norofert anunta investitii de circa 1,2 milioane de lei in finalizarea laboratorului de cercetare si inovare din cadrul fabricii din Filipestii de Padure.

Pentru ferma din Zimnicea, judetul Teleorman, Norofert va investi aproximativ 3,3 milioane de lei in operationalizarea completa a fermei prin dezvoltarea capacitatii de depozitare a cerealelor ecologice, modernizarea spatiilor actuale si constructia unora noi.

De asemenea, compania ia in calcul investitii intr-un sistem de irigatii care sa acopere o suprafata de 200-250 de hectare.

Pro Economia