Suprafaţa de teren pe care se practică agricultură ecologică totală din Uniunea Europeană (UE) a fost de 13,8 milioane de hectare în 2019,
ceea ce corespunde 8,5% din suprafaţa agricolă totală utilizată. Aceasta reprezintă o creştere de 46% între 2012 şi 2019.
Printre statele membre UE, ţările cu cele mai mari ponderi de suprafaţă pe care se practică agricultură ecologică în 2019 au fost în Austria (25,3% din suprafaţa agricolă totală utilizată), Estonia (22,3%) şi Suedia (20,4%), urmate de Cehia şi Italia (ambele 15,2%) %), Letonia (14,8%) şi Finlanda (13,5%).
Toate celelalte state membre ale UE au avut o cotă de suprafaţă pe care se practică agricultură ecologică de 11% sau mai mică, cu cele mai mici proporţii observate în Olanda (3,7%), Polonia (3,5%), România (2,9%), Bulgaria (2,3%), Irlanda (1,6%) şi Malta (0,5%).
Suprafaţa de teren pe care se practică agricultura ecologică totală este suma „suprafeţelor aflate în conversie” şi „suprafaţa certificată”.
Înainte ca o zonă să poată fi certificată ca „ecologică”, aceasta trebuie să fie supusă unui proces de conversie, care poate dura 2-3 ani, în funcţie de cultură.